0
Έναν από τους παλαιότερους ανθρώπινους σκελετούς που έχουν βρεθεί στη βόρεια Αμερική ανακάλυψαν σπηλαιοδύτες.


Τα οστά του μάλιστα ήταν τόσο καλοδιατηρημένα που αναμένεται να ρίξουν φως σχετικά με τους ανθρώπους που αποίκισαν την περιοχή για πρώτη φορά.


Η Νάγια, όπως ονομάστηκε από τους επιστήμονς, ήταν ίσως 15 ή 16 χρονών όταν γκρεμίστηκε σε ένα σύστημα σπηλαίων στη Χερσόνησο Γιουκατάν στο ανατολικό Μεξικό, τουλάχιστον 12.000 χρόνια πριν. Βρέθηκε σε μια βαθιά τάφρο, σε ένα κρύο, σκοτεινό και απρόσιτο περιβάλλον 40 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.


Εκεί ξάπλωνε ανενόχλητη για χιλιάδες χρόνια προτού βρεθεί απότους δύτες των σπηλαίων που καταδύθηκαν μέσα στην τάφρο για να αποκαλύψουν τα μυστικά της. Οι λεπτομέρειες της ανακάλυψης και η σημασία της δημοσιεύθηκαν σήμερα το βράδυ στο περιοδικό Science.


«Ο σκελετός του κοριτσιού ήταν σε σχεδόν τέλεια κατάσταση» δήλωσε ο ένας από τους δύο σπηλαιοκαταδύτες που το βρήκε.


Η Νάγια δεν ήταν η μόνη που βρέθηκε στο σπήλαιο. Γύρω της βρέθηκαν τα οστά του saber-μιας οδοντωτής γάτας καθώς και αυτά ενός πρώιμου ελέφαντα.


Ο σκελετός ήταν «εξαιρετικά πλήρης» λόγω του περιβάλλοντος όπου βρέθηκε. Αυτό επέτρεψε στην ομάδα να πάρει δείγμα DNA από ένα δόντι για να εξετάσει τον γενετικό κώδικα της και να διευρευνήσουν μακροχρόνια ερωτήματα σχετικά με τον ανθρώπινο αποικισμό της Αμερικής .


Οι σύγχρονοι Αμερικανοί πιστεύεται ότι κατάγεται από την Σιβηρία όπου μετανάστευσαν μέσω της χερσαίας γέφυρας που συνδέει αυτό που είναι τώρα η Ρωσία με την Αλάσκα κάποια στιγμή μεταξύ 26.000 και 18.000 χρόνια πριν, είπαν οι ερευνητές. Στη συνέχεια άρχισαν να μεταναστεύουν προς το νότο για να αποικίσουν την υπόλοιπη ήπειρο.


Οι σκελετοί ωστόσο των σύγχρονων Αμερικανών δεν μοιάζουν με τους σκελετούς αυτών των πρώτων μεταναστών. 'Ετσι αναπτύχθηκε και μια άλλη θεωρία που κάνει λόγο για δύο ξεχωριστές μεταναστεύσεις με τη δεύτερη ομάδα να σχετίζεται με τους Ιθαγενείς Αμερικανούς .


Η Νάγια έμοιαζε με τους μετανάστες , αλλά το DNA της ίσως είναι σε θέση να αποκαλύψει μια διαφορετική ιστορία. Έχει ομοιότητες με τους πρώτους μετανάστες, αλλά ο γενετικός της κώδικας έδειξε ότι είναι ένας πρώιμος πρόγονος των σύγχρονων ιθαγενών Αμερικανών.


Δημοσίευση σχολίου