0
Το İstiklâl marşı (Εμβατήριο της Ανεξαρτησίας) είναι ο εθνικός ύμνος της Τουρκίας.Η αποκάλυψη ότι ο Εθνικός Υμνος της Τουρκίας, Istiklal Marsi, προστατεύεται από δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας τα οποία ανήκουν στην γερμανική εταιρεία GEMA, ξεκίνησε στην Τουρκία έναν αγώνα νομοθετικών ρυθμίσεων προκειμένου να καταστεί, ο ύμνος, δημόσια περιουσία. Την Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου, κατά τη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου της Τουρκικής κυβέρνησης, με επικεφαλής τον Πρωθυπουργό Recep Tayyip Erdogan, συζητήθηκαν οι νομικές προτάσεις για την οριστική επίλυση του ζητήματος.

Η διαδικασία για νόμιμη προστασία του εθνικού ύμνου ανακινήθηκε, από το Υπουργείο πολιτισμού της Τουρκίας όταν, για πρώτη φορά, απαιτήθηκε από την GEMA (γερμανική εταιρεία διαχείρισης δικαιωμάτων συνθετών, τραγουδοποιών και εκδοτών ηχογραφημάτων), η καταβολή δικαιωμάτων, από ένα τουρκικό σχολείο στη Γερμανία το οποίο, τον Απρίλιο του 2007, κατά τη διάρκεια των τουρκικών εθνικών εορτασμών της κυριαρχίας και ημέρας των παιδιών, έπαιξε τον εθνικό ύμνο Istiklal Marsi. Να επισημάνουμε, ωστόσο, ότι το πρόβλημα προέκυψε, όταν οι αντιρρήσεις της διοίκησης του σχολείου στην απαίτηση της GEMA απέβησαν ανεπιτυχείς και οι υπεύθυνοι του σχολείου ήρθαν σε επαφή με το Τουρκικό Υπουργείο Πολιτισμού για ενημέρωση και να λάβουν οδηγίες. Στην επικοινωνία αυτή, έγινε σαφές από τη μεριά του αρμόδιου υπουργείου, ότι, κατά την 89χρονη ύπαρξη του τουρκικού ύμνου Istiklal Marsi, ουδείς γνώριζε ότι είχε τεθεί κάτω από τη νομική προστασία των δικαιωμάτων.

Ο νόμος της Τουρκίας σχετικά με την πνευματική ιδιοκτησία ορίζει ότι τα πνευματικά έργα προστατεύονται για 70 χρόνια μετά την ημερομηνία θανάτου των δημιουργών τους. Ο ποιητής, Mehmet Akif Ersoy, ο οποίος έγραψε τους στίχους του τουρκικού ύμνου, πέθανε το 1936, ενώ ο συνθέτης του, Zeki Ungor, απεβίωσε το 1958. Αυτό σημαίνει ότι, εάν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας ισχύουν και για τους εθνικούς ύμνους, τότε, τα δικαιώματα ανήκουν ακόμα στους κληρονόμους του Ungor.

Η άποψη του δικηγόρου Hakan Hanli, ο οποίος είναι νομικός σύμβουλος για τις καθημερινές ειδήσεις Οικονομική αναθεώρηση της Hurriyet, εκφράσθηκε ως εξής: Εάν το αίτημα προήλθε από τους κληρονόμους, η GEMA μπορεί νόμιμα να απαιτήσει τις πληρωμές. Εάν ο υφιστάμενος νόμος δεν προστατεύει τον εθνικό ύμνο, πρέπει σύντομα να προστεθεί μια ρύθμιση στο νόμο, το συντομότερο δυνατό. Ο Hanli πρόσθεσε επίσης ότι μια απόφαση του Συμβουλίου των υπουργών δεν αρκεί προκειμένου να προστατευθεί νόμιμα ο εθνικός ύμνος.

Ο Abdurrahman Celik, διευθυντής του Υπουργείου πολιτισμού για τα πνευματικά δικαιώματα και τον κινηματογράφο, είπε στην αντιπροσωπεία ειδήσεων της Ανατολίας, την προηγούμενη εβδομάδα: Το ζήτημα έπρεπε να είχε λυθεί νωρίτερα... Τόσο καιρό, ήταν παραμελημένο και κατά συνέπεια ξεχασμένο. Εάν μας ρωτήσουν οι ξένοι σε ποιους ανήκει ο εθνικός ύμνος, ποιος θα μας καταλάβει εάν τους πούμε ότι είναι δικός μας; Το κύριο σημείο της πρότασης νόμου πρέπει να καθορίζει με τέτοιο τρόπο τα δικαιώματα, ώστε να μη μπορεί κάποιος παράνομα να τα απαιτήσει.

πηγη http://www.e-tetradio.gr/ar4404el_thymadikaiwmatwnoethnikosymnostistoyrkias.html

Δημοσίευση σχολίου